Biografie

Pieter Voogt (Amsterdam 1950) begon met drums te spelen op 10 jarige leeftijd en kreeg les van zijn vader Pieter Voogt senior (1922-2003).

Hij begon al op zeer jeugdige leeftijd (van 1962 tot 1968) Jazz en muziektheorie te studeren te Amsterdam bij Drumschool Aren v/d Stad en klassiek slagwerk bij Erik de Bruijn van het Utrechts Symphony Orkest.
Tijdens zijn verblijf in Amerika deed hij intensieve workshops met de wereld beroemde Jazz drummers Kenny Clarke en Billy Cobham.
Hij studeerde naast Westerse ook oosterse muziek (Tabla en Sitar).

Vanaf 1965 speelt hij met verschillende Amsterdamse groepen wat resulteerde in de oprichting van de driemans formatie Influenza die snel bekend werd met eigen werk en covers van Jimi Hendrix.

In 1970 begon hij professioneel te werken bij de Rosa King Band met veel werk in Duitsland. Na 2 jaar start hij met de Country-Rock groep The Continental Uptight Band bekend van radio, tv en albums.

Van 1973 tot 1975 maakt hij deel uit van de internationaal succesvolle Classic-Rock formatie Ekseption. Samen met o.a. Rick v/d Linden piano/orgel en Rein v/d Broek trompet werden 3 albums opgenomen nl. Trinity, Bingo en Mind Mirror. Met Ekseption doet hij vele zeer succesvolle concerten op internationale podia in Europa (o.a. Berliner Philharmoniker) en Canada, plus tv specials in Nederland, Duitsland en Canada.

In 1975 begint hij bij de nieuwe veelbelovende groep Water van ex. Sandy Coast pianist Ron Westerbeek wat resulteerde in diverse singles en een album – The second Day.

Uit deze groep ontstond Dynamo, waarmee hij later onder de naam Polaris in 1979 naar Amerika (Seattle) zou vertrekken. Veder speelde hij daar met de groepen L’Orange en The Toutle River Band. In Seattle deed hij ook intensieve drum workshops met de wereld beroemde Amerikaanse jazz drummer Kenny Clarke en fusion drummer Billy Cobham.

Pieter Voogt speelde voor zijn vertrek naar Amerika in vele Jazz formaties als freelance drummer, o.a. met Burton Green, Fred Leeflang, Eef Alberts, Jasper v/h Hof en Jeff Reynolds. Daarnaast veel studiowerk, o.a. in 1977 een album met Elly & Rikkert Zuiderveld.En in 1977 een theater tour met een musical van Gerard Cox.

In 1982, na een verblijf van 3 jaar in Amerika kwam hij terug naar Nederland en deed musicals met Jos Brink en Simone kleinsma (Amerika,Amerika) en maakt een single met de groep Tower.

In 1983 speelt hij met de Rosa King Band op het North Sea Jazz Festival.

In 1984 ontmoet hij Konstantin Ruchadze en formeerd de groep Hot Bolshevik.
Met succesvolle tours door Nederland, Duitsland, Tsjechië en Georgië.
In 1996 komt de CD Post Cold War Groove uit van deze groep.

In 1998 start hij met zijn Drumschool, Drumstudio Amsterdam.

Vanaf 2000 speelt hij veel met zijn eigen band Take Off in het commerciële circuit.

Vanaf 2005 tot heden speelt hij met de Blues Rock formatie Jimmy’s Gang met veel concerten in clubs en op festivals. En in 2011 komt de cd Live in het Witte Theater uit.

Daarna volgt in 2013 de cd Notes From A Blue (s) Planet.

In 2016 is hij te horen op de cd Pure Nature van het Hammond Chamber Music Trio.

Met Rinus Groeneveld sax, Aad Schackmann gitaar en Herbert Noord hammond.

In 2016 doet hij de audio opnames voor de Sinterklaas musical – Een Huis In Een Schoen- van Barrie Stevens.

In 2016 komt de cd Stars That Speak uit. Een Hommage aan Willy de Ville.

Een theater tour voor 2017/2018 met deze Willy de Ville tribute band.

In 2018 opnames met het Pieter Voogt Improvisation Duo en Trio. Met Rinus Groeneveld sax en Erik Heutink Hammond.

 

Pieter Voogt is een veelzijdig drummer, zanger, componist, producer en docent.

In zijn ruim 50 jarige loopbaan heeft hij succesvol vele stijlen muziek gespeeld gecomponeerd en opgenomen om daarna altijd weer terug te keren naar zijn basis; Jazz en improviseren.

Ook is hij een ervaren docent met talentvolle leerlingen, die doorstromen naar bekende bands en conservatoria, of zelfs naar het Berklee College of Music in Amerika. Elk jaar is er een presentatie van zijn beste leerlingen van zijn Drumschool Drumstudio Amsterdam in het Ostade theater.

Opleiding

1962-1968   Drumschool Aren van der Stad te Amsterdam

1970-1971   Muziektheorie Volksmuziek school Amsterdam

1970-1972   Klassiek slagwerk van Eric de Bruyn (slagwerker bij het Utrechts Symfonie Orkest)

1976-1978   Tabla van Promod Sane te Amsterdam

1978-1979    Sitar van Jamaludin Bhartiya te Amsterdam

1982-1982   Workshops in Amerika, Seattle met jazz drummers Kenny Clarke en Billy Cobham.

1986-1987   AMV (Algemene Muzikale Vorming) Volks Universiteit Amsterdam